Onze Criteria

Wat maakt een vakantiehuisje een duurzaam vakantiehuisje?
Wij kijken naar 8 praktische hoofdcriteria en baseren daar onze ecoscore op.

Respect voor de natuur

Respect voor natuur is één van de kernwaardes van Ecohuisje. Een Ecohuisje staat daarom altijd op een plek die duurzaam is en verbonden met de natuur. Tijdens een verblijf in een Ecohuisje hoor, ruik en voel je de natuur. Ecohuisje wil op deze manier bijdragen het vergroten van onze bewustwording dat onze planeet ons belangrijkste bezit is.

Zuinig met energie

Door zuinig om te gaan met onze grondstoffen kunnen wij onze planeet zoveel mogelijk sparen. Een goed geïsoleerd vakantiehuisje helpt bij het behalen van belangrijke klimaatdoelen. Daarom is zuinig omgaan met energie voor Ecohuisje een belangrijk criterium. Op Ecohuisje vind je ook energieneutrale vakantiehuisjes. Deze huisjes zijn goed geïsoleerd en maken gebruik van efficiënte verwarmingstechnieken zoals een warmtepomp. Vele ecohuisjes hebben zonnepanelen of gebruiken groene stroom.

Zuinig met water

In steeds meer vakantiehuisjes vind je waterbesparende maatregelen. Douchen onder een waterbesparende douchekop, of het doortrekken van het toilet met regenwater zijn mooie voorbeelden. Sommige huisjes gaan een stap verder en maken gebruik van een composttoilet. Hiermee bespaar je op jaar basis toch duizenden liters drinkwater.

Duurzame bouw

Door materialen te hergebruiken of gebruik te maken van duurzame bouwmaterialen worden de mooiste Ecohuisje geboren. Duurzaam bouwen is een effectieve manier om de uitputting onze planeet tegen te gaan. Bovendien geven duurzame materialen zoals hout, leem en stro een warme sfeer waardoor een verblijf in een Ecohuisje extra aangenaam is. Op Ecohuisje kom je ook een aantal circulair gebouwde huisjes tegen: een gerestaureerde bunker, een omgebouwde silo of een omgetoverde legertruck. Stuk voor stuk mooie voorbeelden van circulair en duurzaam bouwen.

Afvalscheiding

Het scheiden van afval is een goedkope, maar effectieve manier om ons milieu een handje te helpen. Het scheiden van afval helpt bovendien om bewust te worden van het feit dat een (te) groot deel van ons afval uit plastic bestaat. Daarom is het scheiden van afval een belangrijk duurzaamheidscriterium. Ecohuisje hoopt hiermee positief bij te dragen aan het verkleinen van de hoeveelheid niet afbreekbaar afval.

Ecovriendelijke vervoer

Nederland beschikt over een uitgebreid netwerk van trein, tram, boot en busverbindingen. Veel van onze ecohuisjes zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Daarnaast bieden veel ecohuisjes de mogelijkheid voor het opladen van een elektrische auto

Eerlijk & lokaal eten

Niets is lekkerder dan een verse aardbei of smaakvolle kruiden uit eigen tuin. En behalve dat dit veel lekkerder is, hebben deze streekproducten ook een positieve invloed op onze natuur. De aardbei hoeft namelijk niet met behulp van vrachtwagens en supermarkten in jouw fruitsalade te belanden. Bovendien heeft een moestuin en een dierenweide ook een grote educatieve waarde voor kinderen.

Duurzame schoonmaak

Tegenwoordig is er zelfs voor het meest hardnekkige schoonmaakwerk een duurzaam schoonmaakmiddel te vinden. Ecohuisjes die voldoen aan dit criterium maken uitsluitend gebruik van schoonmaakmiddelen met een ECO label.