5x redenen voor een duurzame vakantie

21 februari 2022

Niets is leuker dan het plannen van een vakantie. Dromen van zon, zee, strand en even helemaal tot rust komen. We rijden graag met de sleurhut naar het zuiden of boeken een avontuurlijke vakantie in Zuidoost-Azië. Maar deze verre vakanties zijn helaas niet altijd duurzaam.

Toch is het mogelijk om een duurzame zon, zee, strand en avontuur vakantie dichtbij huis te vinden. Oké, met de zon moet je in Nederland een beetje mazzel hebben, maar Nederland heeft veel meer te bieden dan je zou denken. Twijfel je nog aan een duurzame vakantie? Lees dan hieronder 5 goede redenen voor een duurzame vakantie dichtbij huis. 

1. Onze planeet heeft het hard nodig

Duurzame vakantie

Wij hebben maar één planeet en daar moeten wij zuinig op zijn. Nu de klimaatverandering steeds duidelijker zichtbaar worden, zien steeds meer mensen in dat het tijd is om bewuster te leven. Een effectieve manier om onze ecologische voetafdruk te verkleinen is door te kiezen voor een duurzame vakantie.

Bij Ecohuisje helpen wij jou met het kiezen van een duurzaam vakantiehuisje. Door het boeken van een Ecohuisje boek je niet alleen een unieke accommodatie, maar help je ook met het sparen van onze planeet. Voor een Ecohuisje hoef je namelijk nooit het vliegtuig te pakken want onze huisjes zijn dichtbij huis en vaak goed bereikbaar met openbaar vervoer. Bovendien zijn onze Ecohuisjes vaak goed geïsoleerd, maken gebruik van zonnepanelen of groene energie en zijn soms circulair gebouwd.

Door circulair te bouwen maak je gebruik van gerecyclede materialen of wordt een bijvoorbeeld deze oude silo omgebouwd tot vakantiehuisje. Dit wikkelhuisje in Dordrecht is onder andere gemaakt van gerecycled karton en is door het bijzondere ontwerp een super gaaf duurzaam vakantiehuisje.

2. Je ontdekt de mooiste plekjes dichtbij huis

Duurzame vakantie

Wist je dat je niet het vliegtuig hoeft te pakken om de big five te spotten tijdens een safari? In Nederland zijn meerdere unieke natuurgebieden waar je tijdens een echte safari op zoek kan gaan naar de Nederlandse big five. Echte natuurliefhebbers gaan graag naar verre bestemmingen zoals Afrika of Noord-Amerika om een bezoek te brengen aan mooie natuurgebieden. Toch hoef je niet ver te reizen om de mooiste natuurgebieden te vinden. Met 21 nationale parken en honderden natuurgebieden vind je overal in Nederland unieke plekjes die de moeite waard zijn om te bezoeken. Eén van Nederlands mooiste nationale parken is de Hoge Veluwe. In dit schitterende natuurgebied heeft de natuur vrij spel en spot je met een beetje geluk een edelhert of een wild zwijn.

Bij Ecohuisje vind je vele vakantiehuisjes in of vlakbij natuurgebieden. Dit huisje op de Marker Wadden is gegarandeerd een bijzondere ervaring. Dit eiland is bovendien een broedplek voor meer dan 2000 vogelsoorten. In Zuid Holland vind je in in de Biesbosch deze gave ecolodge. Hier verblijf je op het water en wordt je omringd door de schoonheid van de Nederlandse natuur.

3. Gezond voor lichaam en geest

Duurzame vakantie

Boek je een duurzame vakantie, dan ga je weg van de massa. Weg van de stad, weg van de drukte en weg van de stress die het dagelijks leven meebrengt. Bij Ecohuisje vind je uitsluitend vakantiehuisjes waar je tot rust kan komen. Bovendien staan de meeste huisjes in directe verbinding met kilometers aan wandel- en fietsroutes.

Deze tiny house ligt aan de rand van de Veluwe en is dus ideaal voor een fiets of wandelvakantie. Dus zet de stappenteller maar aan en verbreek alle persoonlijke records! Bij veel Ecohuisjes zijn biologische producten verkrijgbaar zoals fruit, jam of honing uit eigen moestuin. 

4. Geweldig voor kinderen

Duurzame vakantie 

Voor kinderen is er niets leukers dan vrijuit te kunnen spelen. Een hut bouwen in het bos, zwemmen in een lokaal plasje of jonge geitjes knuffelen. Welk kind wil dat nou niet? Wanneer je kiest voor een duurzame vakantie dan geef je jou kind alle ruimte en vrijheid om te spelen in een natuurlijke omgeving. Bij deze plaggenhut in Ruinerwold mogen de kinderen iedere ochtend helpen met het voeren van de geitjes. Hoe leuk is dat? Veel duurzame vakantiehuisjes hebben ook een eigen biologische moestuin waar ook de kinderen hun eigen fruit mogen plukken. Dit is natuurlijk heel lekker, maar ook nog eens heel leerzaam. Zo leren onze kinderen hoe de natuur groeit en bloeit en waar ons eten vandaan komt.

5. Genieten van comfort en luxe

Duurzame vakantie - Ecohuisje

Wie denkt dat een duurzaam vakantie niet samen gaat met comfort en luxe heeft het goed mis. Bij Ecohuisje vind je namelijk een groot aantal vakantiehuisjes die niet alleen stijlvol zijn ingericht, maar waar ook nog eens echte luxe is te vinden. Ontspan lichaam en geest in een sauna, of laat jouw lichaam masseren in een spa-bad. Door de extra energie verbruik te compenseren met extra zonnepanelen blijft het energieverbruik neutraal.

De comfortabele en duurzame vakantiewoningen zijn door heel Nederland te vinden, zoals deze deze natuurloft in Limburg of deze afgelegen bungalow in Drenthe.

Terug naar blogoverzicht